Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Kisokos a babatápszerekről

Kisokos a babatápszerekről

Az orvosok, dietetikusok, védőnők és más szakemberek az anyatejes táplálás mellett teszik le a voksukat, de ettől még adódhatnak olyan helyzetek, amikor babatápszerre van szüksége a csecsemőnek. Ezért érdemes ezzel a témával is foglalkozni.

A babatápszer fontos szerepet játszhat a kisbaba táplálásában akkor, ha az anyatejes táplálás nem lehetséges vagy nem elégséges. De mitől függ az, hogy milyet válasszunk kisbabánk számára?

Mit érdemes tudni a babatápszerről?

Begyulladt mellek, elapadt tej, az édesanya betegsége, stressz, szülés utáni depresszió, genetikai okok – rengeteg dolog miatt válhat képtelenné az anya arra, hogy anyatejjel táplálja újszülöttjét. A legfontosabb, hogy ehhez ne kapcsolódjon soha bűntudat, sokkal inkább a helyzet megoldására, áthidalására törekedjünk. Ilyenkor jön jól a babatápszer, és mára szerencsére túlhaladottá vált az a vélekedés, hogy a tápszerrel táplált csecsemők fejlődési hátrányba kerülnének anyatejjel táplált társaikkal szemben. 

Ugyanis ha a szülők megfelelő anyatejpótló készítménnyel etetik őket, akkor ők is megkapják majd a fejlődéshez, az egészséges élethez szükséges fehérjéket, vitaminokat, ásványi anyagokat és más nyomelemeket is. A babatápszerek ugyanis úgy vannak kifejlesztve, hogy minél jobban hasonlítsanak az anyatej összetételére, legyenek gazdagok mikro- és makrotápanyagokban.

A babatápszer fajtái

Számos különböző típusú tápszer létezik, mindegyik más-más összetevőkkel és tápanyagokkal szolgál a csecsemő szervezetének. A megfelelő termék kiválasztása a baba egyéni igényeitől függ. 

Csoportosíthatjuk őket az alapján, hogy az anyatejes táplálást kiegészítik vagy helyettesítik, valamint megkülönböztethetjük a különböző fajtákat a bennük található összetevők aránya szerint. Utóbbi különösen az érzékenyebb babáknál fontos, így általánosságban elmondható, hogy szakorvosi konzultáció nélkül ne vásároljunk össze-vissza tápszert.

Anyatej-helyettesítő tápszerek: ezek a tejalapú készítmények képesek teljes mértékben fedezni a csecsemő étkezési szükségleteit. TB támogatással megvásárolhatóak és orvosi vénykötelesek, és féléves korig érdemes velük táplálni a babát.
Anyatej-kiegészítő babatápszerek: mint például a Holle bio 2 kecsketejalapú babatápszer – ezek a leggyakrabban keresett fajták, általában az anyatej mellé vagy a hozzátáplálás kiegészítéseként használhatóak, hat hónapos kortól elkezdve.

Ahogy említettük, léteznek speciális tápszerek is, ide sorolhatjuk a következőket:

Babatápszerek refluxos babáknak, ami néhány hónapos korig nem is olyan ritka jelenség, hiszen a nyelőcsövük záróizma még nem elég fejlett.
Hasfájós csecsemőknek szánt termékek: a hajfájást egyébként okozhatja laktózintolerancia vagy a korának nem megfelelő babatápszer is.
Allergiás megbetegedéssel élő babák számára kifejlesztett készítmények, melyek nem tej-, hanem például szójaalapúak, így nem okoznak allergiás reakciót.
Speciális HA-tápszerek vagy pépek.

Tippek a tápszerezéshez

Mindig kövessük a csomagoláson található utasításokat, és csak steril vizet használjunk a tápszer elkészítéséhez. Ne melegítsük túl soha a tápszert, és ne tároljuk a már elkészített, de fel nem használt adagot. A cumisüveget és a cumit rendszeresen sterilizáljuk, és figyeljünk oda arra is, hogy az életkornak megfelelő terméket válasszuk kisbabánk számára.

Kérdéseiddel ezen az elérhetőségen keresheted meg kollégáinkat.

Tartalomhoz tartozó címkék: baba tápszer